Si no hi ha escapatòria

Consells de seguretat per si no hi ha escapatòria:

  • Intentem treure'ns els bastons.

  • Provem d'agafar-nos a roques o arbres, si n'hi ha.

  • Ens hem de protegir les vies aèries.

  • Mentre l'allau ens arrossega, intentem fer moviments rotatoris amb els braços, com si nedéssim, per intentar mantenir-nos a la superfície.

  • Si l'allau comença a aturar-se i ja estem colgats, adoptem una postura de bola i fem moviments (si podem) amb els braços davant la cara i els genolls per aconseguir un espai o cambra d'aire que ens permeti respirar. D'aquesta manera augmentem el temps de recerca dels socors per trobar-nos amb vida. La postura en bola també ens evita la pèrdua de calor del cos.

  • Un cop l'allau s'hagi aturat, el més probable serà que no ens poguem moure. Si estem desorientats, per saber la nostra posició aproximada podem deixar sortir una mica de saliva o fins i tot orinar-nos per buscar una referència d'on es troba la superfície. Orientar-nos pot ser important, ja que de vegades la profunditat de la persona enterrada per la neu és superficial i aquesta podria intentar de sortir-se'n pels seus propis mitjans o intentar treure un peu o una mà a la superfície.

  • Comprovada la nostra impotència per sortir hem de mantenir la calma per estalviar energia i oxigen. Només hem de cridar si sentim algun membre del grup buscant-nos, ja que la neu amorteix molt el so.

Pàgines temàtiques relacionades

En cas d'accident

Quan una persona és atrapada per una allau, és vital actuar amb rapidesa.

Llegir més
Socorrisme de muntanya

La muntanya és un medi hostil, qualsevol incident o contratemps sense importància en un altre entorn, pot evolucionar ràpidament.

Llegir més
Intervenció professional

Un cop donada l’alerta al 112 es posa en funcionament el grup de primera intervenció.

Llegir més