El factor humà, o més ben dit, els factors humans, són tots aquells factors que ens condicionen a l'hora de prendre decisions, i que normalment no controlem. En aquest sentit, s'han fet nombrosos estudis en el cas d'accidents per allaus que demostren que els persones implicades havien detectat indicis d'inestabilitat al mantell i que tenien prou coneixements per a poder interpretar aquests indicis. Per què no van fer cas d'aquests indicis i van prendre una decisió errònia?
El nostre cervell funciona a base de dreceres mentals (shortcuts). Aquestes dreceres ens fan la vida diària més fàcil, però alhora ens poden posar en perill quan no som conscients que estem actuant sota el seu efecte:
Familiaritat: Quan circulem per un terreny que coneixem bé ens sentim més comfortables i tendim a subestimar el perill. Això ens fa prendre més riscos quan circulem per terreny familiar. Cal tenir en compte que el terreny sempre és el mateix, però les condicions varien.
Acceptació: Com a éssers humans, volem ser acceptats al grup al que pertanyem. Això vol dir que moltes vegades no expressem la nostra opinió per por a ser exclosos en un futur, o simplement per vergonya a pensar diferent a la resta. Cal crear un bon ambient de comunicació dins el grup on tothom pugui expressar les seves inquietuds.
Compromís: Ens hem proposat de fer cim i hi hem d'arribar si o si, sense plantejar-nos si les condicions són les adequades. Per evitar caure en aquesta trampa és millor sortir amb més d'una idea i anar decidint sobre el terreny.
Experts: Quan seguim algú que creiem més expert a nosaltres no posem en dubte les seves decisions. Hem d'aprendre a posar sobre la taula els nostres dubtes i a qüestionar les decisions que no trobem adequades. També cal tenir present que els experts no sempre ho són tant com semblen...
Traces: Volem ser els primers en petar la pala! I això fa que moltes vegades prenguem decisions errònies per arribar a dalt els primers.
Efecte de grup o de ramat d'ovelles: Tendim a fer el que fa la resta sense qüestionar-nos si anem pel bon camí. Diversos estudis demostren que els éssers humans prenem decisions més arriscades quan treballem en grup. En el cas de les allaus, això vols dir que quan anem en un grup més nombrós, tendirem a arriscar-nos més i, alhora, a posar en perill a més gent. A més, co més gent formi el grup més difícil serà prendre decisions.
És important saber que existeixen aquests factors per adonar-nos quan estem actuant sota els seus efectes i així poder ser una mica més objectius a l'hora de prendre decisions.
Segueix llegint sobre:
Quan una persona és atrapada per una allau, és vital actuar amb rapidesa.
Llegir mésLa muntanya és un medi hostil, qualsevol incident o contratemps sense importància en un altre entorn, pot evolucionar ràpidament.
Llegir mésUn cop donada l’alerta al 112 es posa en funcionament el grup de primera intervenció.
Llegir més