Durant aproximadament 3 dies abans a l'activitat de muntanya és aconsellable:
El sopar anterior al dia de l'activitat de muntanya:
Exemple:
1 plat de pasta o arròs o cous-cous o puré de patata + 1 llauna de tonyina sense oli o 1-2 ous durs o 2 talls de pernil o 1 filet de pit de pollastre a la planxa o 2 rodanxes de peix al forn.
Opcionalment: salsa de tomàquet natural Pa 1 cullerada sopera d'oli d'oliva 1 ó 2 peces de fruita + 1 Iogurt desnatat (lleugerament ensucrat)
Abans d'anar a dormir : Infusió amb mel o 1 got de llet descremada.
Exemple:
Fruita fresca o 1 got de suc de fruita *1 got de llet descremada o 1-2 Iogurts desnatats amb cereals Torrades amb melmelada
Opcionalment: 1 tall de pernil cuit magre o formatge fresc 0%*
Les dues causes principals d'aparició de fatiga durant l'exercici físic són:
1- El descens dels nivells de glucosa en sang com a conseqüència de l'esgotament dels magatzems de glicogen, és el que coneixem com a “pájara”. 2.. La deshidratació Per evitar aquestes situacions haurem d'anar subministrant “combustible” a través dels aliments i anar bevent.
Els aliments més adequats durant l'esforç han de complir els següents requisits:
I l'entrepà? una pràctica molt extesa entre els muntanyencs. Si l'espai i pes ens ho permet:
Altres aliments pràctics per dur a la muntanya:
Els aliments liofilitzats són uns preparats en pols que barrejats amb aigua i escalfats al foc es converteixen en sopes, purés o plats diversos (com pasta amb verdures, “rissotos”...)
Recomanació:
n cop finalitzada l'activitat cal que tornem a recuperar forces.
Segons estudis científics demostrats, el millor moment per reposar l'energia consumida al llarg del dia, reomplir novament els magatzems de glicogen i rehidratar-nos, són les dues hores posteriors a l'esforç. El més recomanable són aliments que ens aportin energia ràpida i no oblidar beure líquids per restablir l'equilibri intern.
Alguns exemples d'aliments per consumir en el post - esforç:
L'àpat (dinar o sopar) de recuperació ha de ser energètic, hidratant i de fàcil digestió. Per tan, ric en hidrats de carboni d'absorció lenta (pasta, arròs, patates...) que podem combinar amb una petita ració d'aliments proteics com carn magra, peix o ous, i moderat amb greixos, ja que al ser més difícils de digerir, alenteixen la reposició. A l' hivern, incloure una sopa o una crema de verdures pot ser una bona opció ja que ens ajuda a entrar en calor i a hidratar-nos.
Exemple:
Entrant: Brou o sopa de verdures
Plat principal: 1 plat de pasta o arròs o patates (al forn, en puré) 1 filet de gall d'indi o pollastre o 1 filet individual de peix o 1 truita a la francesa (1-2 ous) 1 cullerada sopera d'oli d'oliva Pa 1 ó 2 peces de fruita + Iogurt desnatat
Segueix llegint sobre:
Com hem dit, quan els models meteorològics calculen la predicció del temps per a les properes hores i dies...
Llegir mésTots aquests llibres es troben disponibles a la biblioteca d'Andorra Recerca + Innovació i són consultables. Poseu-vos en contacte amb nosaltres (amargalef@ari.ad) per a consultar-los.
Llegir més