La pala és la tercera eina que utilitzarem per alliberar una víctima d'allau.
Està 07demostrat que per desenterrar una víctima d'allau sense pala tardarem 5 vegades més que amb pala. 12 minuts de treball amb pala equivalen a 1 hora sense. De poc serveix localitzar la víctima en 5 minuts si després tardem 1 hora per desenterrar-la.
Un cop ja hem localitzat la víctima, deixem la sonda clavada en el punt on l'hem localitzat. A partir d'aquest moment, començarem a palejar.
Hem de començar per sota d'on es troba la víctima, ja que si ens posem just al damunt, li podem aixafar la bossa d'aire, a més de dificultar-nos la tasca d'excavar en profunditat.
Normalment, començarem a cavar a una distància de 1'5 la profunditat de la víctima, i amb una amplada d'uns 2 metres. Si som dues persones podem fer-ho en paral·lel, amb una amplada d'un metre cadascú.
La superfície del forat haurà de fer 2 metres per 1'5 vegades la profunditat.
Hi ha diferents mètodes per organitzar el paleig quan hi ha més d'un palejador. Actualment es recomana palejar en forma de triangle, amb una persona prop de la sonda i la resta pendent avall, netejant la neu que treu el primer. Tambés es recomana que hi hagi rotacions, ja que la persona que està més a prop de la sonda té més desgast físic.
Per a fer-nos una idea de la duresa física d'aquesta tasca, per a desenterrar una persona que estigui sepultada un metre, haurem de treure aproximadament 3 metres cúbics de neu, que pesaran entre 900 kg i 1'5 tones, l'equivalent a netejar una vorera de 30 metres amb 30 centímetres de neu.
Segueix llegint sobre:
La muntanya és un medi hostil, qualsevol incident o contratemps sense importància en un altre entorn, pot evolucionar ràpidament.
Llegir mésUn cop donada l’alerta al 112 es posa en funcionament el grup de primera intervenció.
Llegir mésA l'hora de planificar la nostra alimentació, i especialment si parlem d'alçades importants, haurem de tenir present el següent...
Llegir més