Què és un satèl·lit meteorològic?
Es tracta d’aparells que orbiten al voltant de la Terra i estan dotats de diferents sensors per tal de fer observacions de l’atmosfera terrestre. Un exemple de satèl·lit és el METEOSAT. Es tracta d’un satèl·lit geostacionari, és a dir, que orbita en el pla de l’equador i a una alçada de 36000 quilòmetres per sobre la superfície de la Terra. Aquests tipus de satèl·lit tenen la mateixa velocitat de rotació que la Terra, per tant es mantenen sempre sobre la vertical d’un mateix punt, de manera que les observacions que fa són sempre de la mateixa àrea. Pel cas del Meteosat aquesta àrea correspon a Europa i Àfrica bàsicament; així el satèl·lit pot enregistrar contínuament observacions (cada 15 minuts), detectar els canvis que es produeixen a l’atmosfera i la seva evolució (ex. formació de núvols). Per contra, el fet que es trobi a una alçada tant alta limita la resolució espacial de les dades (màxim 1 km)
Què mesuren els satèl·lits meteorològics?
Els sensors instal·lats en els satèl·lits es basen en les tècniques de teledetecció, a partir de les quals es pot obtenir informació d’un objecte a distància. En particular, els satèl·lits són capaços de detectar l’energia emesa per la superfície o l’atmosfera terrestre. I quina energia detecten? L’energia electromagnètica que emeten els cossos, i aquesta energia varia segons quines siguin les característiques de l’objecte observat.
El Meteosat, per fer aquestes observacions, està equipat amb un radiòmetre (anomenat SEVIRI) que és un sensor que mesura la radiació infraroja i visible que arriba del terra i l’atmosfera en 12 canals diferents. Cada un d’aquests canals és capaç de treballar en rangs de longitud d’ona diferents i, per tant, detectar diferents característiques dels cossos que s’observen.
El tractament adequat de les observacions fetes pels diferents canals i també la combinació d’aquests ens permeten obtenir unes imatges interpretables per a nosaltres, com si es tractés de fotografies fetes des de fora de la Terra.
En definitiva, els satèl·lits no fan fotografies, sinó que generen imatges a partir de la variació en l’espai de l’energia emesa pels cossos (núvols alts i glaçats, núvols baixos i líquids, l’aigua del mar, la neu, el terra).
Anem a veure alguns exemples de les imatges de satèl·lit més habituals:
Segueix llegint sobre:
Abans de marxar a la muntanya, hi ha tot un seguit d'aspectes que cal tenir en compte i que haurem de repassar a casa. Una bona planificació...
Llegir mésLa roba és un factor importantíssim per a l'alta muntanya hivernal. Les condicions meteorològiques canvien molt ràpidament, i cal anar preparat...
Llegir mésDVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques...
Llegir més