La roba

La roba és un factor importantíssim per a l'alta muntanya hivernal. Les condicions meteorològiques canvien molt ràpidament, i cal anar preparat per a condicions extremes de fred, neu i vent, tot i que quan sortim faci sol.

La roba la podem dividir en tres grups, segons quines siguin les seves propietats més importants. A sota de tot, durem una capa de roba que conservi la calor corporal i que transpiri. Aquestes peces són les que s'acostumen a anomenar "tèrmiques", tot i que seria més correcte anomenar-les "transpirables", ja que la seva propietat més important és l'evacuació de la suor. Per damunt durem la roba que realment ens ha d'escalfar, que pot ser de tipus polar o de plumes. Normalment aquesta roba no la durem mentre caminem, ja que tindríem massa calor, per tant ha de ser lleugera per si cal carregar-la a l'esquena. Per últim, la capa més externa ha de ser impermeable i paravent, però també transpirable, si no la suor s'acumularà a la part interior i acabarà mullant-nos la roba que portem. És important que tingui caputxa, així com algun sistema d'ajustament pels punys i la cintura, en el cas de la jaqueta; i que tingui tirants en el cas dels pantalons.

Els guants han de tenir les mateixes característiques que hem citat anteriorment: han de transpirar, escalfar i protegir del vent i la neu. És bastant pràctic portar-ne dos parells: uns de fins interiors que transpirin i escalfin i uns exteriors que ens protegeixin.

Els mitjons és molt important que siguin transpirables, més que calents. Mentre caminem, el nostre cos genera calor, també els peus, per tant no cal abrigar-nos massa. En canvi, tota la suor que es genera als peus s'ha d'evacuar, sinó els mitjons es mullen, i llavors és molt difícil escalfar els peus.

Les botes han d'aïllar-nos del fred del terra i de l'aigua o neu. És important que tinguin una bona sola i que siguin de la rigidesa reqerida per l'activitat que volguem practicar.

També és important portar alguna peça d'abric al cap, ja que és una zona molt sensible als canvis de temperatura i hi perdem molta calor, si aconseguim tenir el cap calent el cos trigarà molt més a refredar-se.

D'altra banda, és aconsellable portar posat un “buff” al coll, ja que en cas de ser atrapats per una allau ens servirà per tapar-nos la boca i evitar així que la neu ens obstrueixi les vies respiratòries.

Les ulleres de sol són imprescindibles. Han de tenir protecció total contra els rajos solars que trobem en condicions hivernals. Una de les lesions típiques en alta muntanya són les cremades de còrnia.

Si la sortida dura més d'un dia, hem de pensar en dur roba de recanvi, bàsicament mitjons i alguna peça d'abric pel refugi. Si pretenem fer vivac o no coneixem les condicions que trobarem al refugi, és recomanable dur una funda de vivac.

Una de les causes de mort en allaus és la hipotèrmia. Per a disminuir-ne els efectes cal que la capa més externa de roba sigui impermeable, tant els pantalons com la jaqueta i els guants. Això evitarà que, en cas de quedar colgats per una allau, se'ns mulli la roba, i retardarà dràsticament la baixada de temperatura del nostre cos.

Pàgines temàtiques relacionades

El detector de víctimes d'allaus

DVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques...

Llegir més
Mètodes d'ajuda a la decisió

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar...

Llegir més
Factor humà i bons hàbits

El factor humà, o més ben dit, els factors humans, són tots aquells factors que ens condicionen a l'hora de prendre decisions, i que normalment...

Llegir més