Preparació de l'itinerari

Prepararem l'itinerari tenint en compte tots els factors exposats anteriorment.

En termes generals, caldrà evitar les zones a priori allavoses: vessants a sotavent, sobretot si ha bufat vent, ja que segurament hi trobarem plaques; vessants convexos, sobretot si tenen pendents importants; i tenir en compte l'orientació en funció de l'època de l'any i les condicions meteorològiques dels últims dies. Cal dir, però, que aquesta és una previsió que fem des de casa, però un cop arribem a la muntanya haurem de saber valorar tots els factors que juguen algun paper en el desencadenament d'allaus a escala local.

Una sortida d'un dia és la més fàcil de preparar i la menys exposada, ja que les condicions de la neu, la meteorologia i el risc d'allaus resulten més fàcils d'avaluar. Un recorregut d'una setmana pernoctant en diversos refugis de muntanya requereix més preparació i cal haver valorat cada dia l'evolució del mantell nival i el risc d'allaus.

Si és possible, consulteu a les persones que coneguin la zona, com ara guardes de refugi o amics o coneguts que tinguin experiència en la zona on fareu la sortida. Totes aquestes persones us poden indicar en quins vessants s'acostumen a produir allaus.

Pàgines temàtiques relacionades

El material personal

La roba és un factor importantíssim per a l'alta muntanya hivernal. Les condicions meteorològiques canvien molt ràpidament, i cal anar preparat...

Llegir més
El detector de víctimes d'allaus

DVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques...

Llegir més
Mètodes d'ajuda a la decisió

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar...

Llegir més